Agility Leer meer over deze hondensport

Wat is agility?

Agility is een sport die snel populairder wordt bij Hollandse Herders en hun baasjes. Begrijpelijk, want plezier voor hond en handler staan voorop!

Bij agility gaat het erom dat de hond een parcours bestaande uit verschillende hindernissen in voorgeschreven volgorde foutloos en zo snel mogelijk aflegt. De handler mag de hond tijdens het lopen van het parcours met stem en met gebaren aanwijzingen geven. Hij mag de hond of de hindernissen echter niet aanraken.

De hindernissen die in een wedstrijd gebruikt worden zijn voor hond en handler bekend, de volgorde waarin de hindernissen genomen moeten echter worden niet. Afhankelijk van het niveau van de combinaties zet de keurmeester de hindernissen iedere wedstrijd in een andere uitdagende volgorde. Voor aanvang van een wedstrijd krijgen de handlers een paar minuten de tijd om het parcours (zonder hond) te verkennen.

Agility is gebaseerd op de paardenspringsport. Maar anders dan bij die sport is er hier sprake van meer dan alleen maar in de hoogte of in de breedte springen. De honden moeten ook over obstakels klauteren, door tunnels rennen en tussen paaltjes door slingeren.

Vanaf de zijkant van het veld is agility erg leuk om naar te kijken en het lijkt soms eenvoudiger dan het is! Omdat de hindernissen steeds weer in een andere volgorde genomen moeten worden is het noodzakelijk dat de hond goed vooruit gestuurd kan worden en ook op afstand aanwijzingen kan opvolgen om het parcours foutloos en zo snel mogelijk af te leggen.

De inschrijving voor dit evenement staat open voor graad 1, 2 en 3 en zal plaatsvinden op zondag 6 mei 2018. Hoe de dagindeling er verder uit zal zien is afhankelijk van het aantal deelnemers en zal kort na de sluitingsdatum bekend gemaakt worden.