Obedience Leer meer over deze hondensport

Wat is obedience?

FCI- obedience is een wedstrijdsport die draait om gehoorzaamheid, snelheid en precisie. Het is een hobby die jong en oud kan beoefenen. Omdat je bij de meeste onderdelen geen toestellen of iets dergelijks nodig hebt ,is het is een hobby die je dagelijks met je hond kunt doen, je kunt trainen in een kleine ruimte (je woonkamer) en op ieder moment van de dag. Alles wat je nodig hebt zijn je hond, koekjes/speeltje en een goed humeur.

Bij het FCI-obedience programma ligt het accent op een hoge graad van gehoorzaamheid en perfectie. Het programma kent vier klassen: Beginners, 1, 2 en 3. Voor elke klasse is er een eigen wedstrijdprogramma waarop je wordt beoordeeld.

Enkele oefeningen die gevraagd worden in de verschillende programma’s zijn onder andere het los en aangelijnd volgen. Tijdens het volgen kunnen dan ook posities (zit, af, sta) gevraagd worden die dan snel en zonder aarzeling ingenomen moeten worden. Het komen op bevel en het pion of vak sturen, het apporteren van een blok (hout of metaal) en het nemen van de hoogtesprong zijn onderdelen waarbij de snelheid ook belangrijk is. De hond moet met plezier, enthousiast en gedreven met je samenwerken om tot mooie resultaten te kunnen komen.

Per niveau worden de opdrachten gecompliceerder en moet de uitvoering perfecter zijn om aan de norm te voldoen.

Er kan ingeschreven worden in de FCI- Obedience klasse B, 1, 2 en 3. Voor OB1, 2, en 3 geld het internationale programma, voor de OB-B geldt het Nederlandse programma. Dit programma zal op een later tijdstip op de site vermeld worden.