IPO R Leer meer over reddingshondenwerk

Wat is reddingshondenwerk (IPO-R)?

Het gebruik van reddingshonden (SAR) is een waardevol onderdeel in het zoeken in een vlaktegebied (vlakterevieren), speuren, natuurrampen (onder andere puinzoeken en lawinezoeken), het redden van drenkelingen in zwemwater enzovoort. Toegewijde geleiders en goed opgeleide honden zijn nodig om honden effectief in te kunnen zetten voor zoekinspanningen.
 
Een reddingshond (SAR) kan worden opgeleid voor sport en voor inzetten. Onze honden worden getraind volgens de FCI IPO-R richtlijnen. De Internationale Reddingsorganisatie in Oostenrijk leidt keurmeesters op die een examen voor sport en / of voor inzetten kunnen beoordelen. Ook de FCI maakt gebruik van de keurmeesters om de honden te kunnen certificeren.
 
Het IPO-R programma heeft verschillende oefeningen in zoekwerk (neuswerk) en gehoorzaamheid en behendigheid. De honden moeten gehoorzaam zijn, maar moeten ook behendig zijn en een zekere moed laten zien. 
In het gehoorzaamheidsprogramma bijvoorbeeld moeten de honden over een ladder of over een onstabiele houten brug kunnen lopen, oefeningen zoals als een tunnel die vergelijkbaar zijn met de behendigheid, zijn voor de IPO-R afwijkend omdat de de honden te allen tijde controle moeten tonen als ze de hindernissen nemen. Stelt U zich voor: Er is een gebouw ingestort waar het puin nog in beweging is, de hond zal moed moeten tonen en behendig genoeg over het wankele puin moeten kunnen lopen. Ze moeten oplossingsgericht zijn om de geur van het slachtoffer uit te werken en zo dicht mogelijk erbij zien te komen. Ze moeten in controle zijn van elke stap die ze maken, omdat zij degenen zijn die over het puin moeten om de vermiste personen te vinden. In een vlaktegebied (vaak een bosrijke omgeving) zien we geen bewegend puin, maar ligt er kreupelhout op de grond, zijn er smalle slootjes en oneffenheden in de grond. Daar zal de hond behendig moeten zijn om te zorgen dat deze zijn poten niet breekt of in takken loopt. Ze moeten hun neus gebruiken om de geur uit te werken om zo snel als mogelijk bij de vermiste persoon te komen. De honden zoeken zowel in het puin als in de vlakte onaangelijnd en werken met enige mate zelfstandig. Maar ze moeten te allen tijde gehoorzaam zijn en mogen nooit jagen omdat ze op zoek zijn naar vermiste personen.
 
Voor het WK WDSF voor Hollandse Herders bieden wij de discipline vlakterevieren of puinzoeken aan. Naast het zoekwerk moeten de honden een onderdeel gehoorzaamheid hindernissen laten zien.