Mondioring in het kort

Mondioring is een F.C.I. erkende internationale hondensport, ontwikkeld in de late jaren 80 door vertegenwoordigers van elk groot land dat hondsportwedstrijden heeft. De ‘nieuwe’ sport was ontworpen om het speelveld te ‘nivelleren’ en de deelnemers van een van de werelddisciplines te laten concurreren in een gemeenschappelijke sport. Franse Ring, Belgische Ring, IPO (SchH) en KNPV waren hierin allemaal vertegenwoordigd.

Mondioring heeft, net zoals de meeste beschermende hondensporten, een reeks oefeningen die door het team van hond en geleider worden uitgevoerd in de categorieën gehoorzaamheid, behendigheid (sprongen) en bescherming. Op het Mondioring III niveau zijn er in totaal 17 oefeningen, afgerond zonder onderbreking, en duurt ongeveer 45 minuten.

De gehoorzaamheid in Mondioring is gebaseerd op functionaliteit waarbij de nadruk ligt op controle, ondanks afleiding. De sprongen in Mondioring testen de structuur en de bereidheid van de hond. De beschermingsfase van de wedstrijd vereist dat de hond een goed onder appèl staat en een grote mate van gehoorzaamheid heeft. Een Mondioring hond werkt tijdens de proef op elk niveau zonder halsband of leiband, waardoor de gehoorzaamheid van het dier vanaf het begin wordt getest. De kompleksiteit van het wedstrijdveld, gecombineerd met de eisen van extreme controle, vereisen dat de hond helder in zijn hoofd is en beschikt over een uitstekend karakter.

Elke wedstrijd is gebaseerd op een thema – je kunt het vergelijken met een theaterspel. Rekwisieten, scenario’s en afleidingen worden geplaatst op strategische punten op het wedstrijdveld. Terwijl de oefeningen van proef tot proef hetzelfde blijven, veranderen de volgorde en de opstelling met de eigen creativiteit van elke keurmeester Geen twee beproevingen zijn altijd gelijk, waardoor de mogelijkheid wordt voorkomen om een hond voor te bereiden op het werk wat gaat komen.